Stel je voor:
Je staat met een groepje bovenaan een piste in een onbekend gebied.
Wie heeft op het piste-kaartje gekeken en weet de weg? Is dat de leider?
En achter wie ski je aan wanneer je zelf niet voorop gaat?
Waarom achter hem of haar? Uit veiligheid, vertrouwen of gemak?

Herkennen we in jou een directieve, correctieve of coachende leider?

Wie van de groep past op dat iedereen kan volgen?
Stop jij altijd bij iemand die gevallen is?

En hoe zit het met feedback geven? Van wie accepteer je die wel en niet? Waar hangt dat van af?

Naar mijn mening is skiën de uitgelezen sport om alle facetten van leiderschap zichtbaar te maken.
Je bent helemaal op je zelf aangewezen. Jij bepaalt zelf met wie je wat waar doet.
En toch ben je ook afhankelijk. Afhankelijk van situaties die je niet zelf in de hand hebt.
Je gaat b.v. zwarte pistes uit de weg maar komt daardoor toch op een lastige rode piste met ijzige stukken. Zonder hulp van je maten wordt het afzien. Vraag je om hulp of ben je eigenwijs of verlegen?

Al deze zaken kom je ook in het dagelijks leven tegen.
Wat zijn in jouw werk en privé b.v. je groene, blauwe, rode en zwarte pistes?
Van twee vingers in je neus tot iets waar je altijd zover mogelijk vandaan blijft.

Tijdens onze reis gaan we met al deze vragen intensief aan de gang.
Doel is om je inzicht te geven in jouw visie op leiderschap, hoe jij het liefst leiding geeft en leiderschap ontvangt. Én, hoe je als leider overkomt.
We maken daarbij continu de vertaalslag naar jouw dagelijkse praktijk in werk en privé.

Praktijkvoorbeeld:

Eind november. We staan op de Kitzsteinhorn Gletsjer in Oostenrijk.

Zeven enthousiaste skiërs die vier dagen intensief meters gaan maken in de sneeuw en hun persoonlijk leiderschap gaan ontwikkelen.
Iedere deelnemer is gekomen met een eigen ontwikkelingsvraag. Soms is de vraag glashelder. Soms ontwikkelt de vraag zich gedurende de dagen in de sneeuw.
Onze groep varieert van ZZPer en accountmanager tot financial controller en in leeftijd van 35 tot 58 jaar. We zijn de masters in deze Master Class.
Tijdens deze Masterclasss heb ik in Maarten van Heeswijk de perfecte collega gevonden om mijn idee vorm te geven. Maarten is coach in hart en nieren. Afkomstig uit het bedrijfsleven en enthousiast skiër. Samen hebben we een programma samengesteld geënt op bewust en authentiek leiderschap. De combinatie persoonlijke ontwikkeling/verdieping en skiën had ik al lang in mijn hoofd. Ik houd van gesprekken met inhoud (vandaar dat ik coach werd) en ben skileraar en zag deze zaken tijdens mijn wintersport vakanties vaak samenkomen.

De combinatie skiën en leiderschapsontwikkeling blijkt een gouden greep. Aspecten van richting bepalen, feedback krijgen en geven, volgen, teambuilding, etc. komen direct naar voren tijdens het skiën met een groep. Ze sluiten naadloos aan bij leiderschap-bewustwording en ontwikkeling.
De deelnemers geven ieder op hun manier leiding aan een paar afdalingen en krijgen gedegen feedback van ons allen. Opbouwend zonder oordeel. Het verschil in leiderschap varieert van directief tot  coachend. Het mooie is ook dat skivaardigheid er hierbij niet toe doet.

Zelfs de meest ervaren leider in ons gezelschap voelt zich uitgedaagd en geeft zich bloot. Fantastisch!
Iedere deelnemer heeft overigens iedere dag een andere buddy waarmee men die dag optrekt en de individuele vragen die spelen bespreekt. De stoeltjeslift en de koffie pauzes worden intensief gebruikt. Soms zoekt men samen een plek op om, genietend van het uitzicht, een gesprek te voeren.

’s Avonds komen we bij elkaar en praten we over onderwerpen als waarnemen, waar sta je en ga je voor en met welk perspectief ga je hierna aan de gang in je dagelijks leven. Maarten en ik geven soms de voorzet met een introductie waarna we in dialoog gaan en leren van elkaars visie, ervaringen en vragen. Iedereen laat zich kwetsbaar zien.

Stuur in eigen hand

Inmiddels heeft deze Masterclass en vervolg gekregen. In maart vorig jaar ben ik met twee zakenmannen op pad geweest onder noemer ‘Stuur in eigen hand’.
Centrale vraag van beide was: ik sta nu hier in mijn loopbaan en nu…? Tot nu toe heb ik mij laten leiden door de waan en anderen.
Stel ik neem nu het stuur in eigen hand, welke richting ga ik dan op en op basis waarvan doe ik dat? Wat zijn mijn intrinsieke drijfveren? Waar moet het zeker aan voldoen wil ik in beweging komen en optimaal (gaan) functioneren?
Vier dagen zijn we hier, dagelijks met een ander thema, over in gesprek gegaan en hebben we diverse soortgelijke oefeningen als hierboven beschreven gedaan.
Resultaat: een paspoort met antwoorden op vragen over richting bepalen, drijfveren en keuzes maken. Plus vier heerlijke dagen in een prachtig decor.

Wil je hier meer over weten en/of zelf meemaken? Bel me!