Wat betekent dat: Jezelf op het spel zetten? Wat zie je jezelf dan doen, en wat zien anderen je dan doen?

Eerst over het spel:
Wanneer ik aan het Spel denk, denk ik aan het dagelijks leven. Zowel privé als professioneel. Het dagelijkse leven vol met regels, afspraken, waarden en normen. In de loop van eeuwen samengesteld door onze voorouders en nu nog steeds in ontwikkeling door ons samen.
Denk ook aan economische regels. Door de uitvinding van het geld hoefden we niet meer te ruilen. We spraken af dat iets zoveel muntjes, later flapjes, waard was. Handig!
Alleen weten we gedurende de 7 vette jaren niet voldoende maat te houden en verzeilen we, haast wetmatig, vervolgens in 7 arme jaren.

Jezelf bestaat uit, en dat vind ik zo’n goede vondst van de Engelsen, me, myself en I. Vrij vertaald als: Me (dat moet je me niet vragen), Mijzelf (wanneer ik het over mijzelf heb…) en Ik (Ik vind, Ik wil, Ik..)
Tijdens onze opvoeding krijgen we richtlijnen om in het spel te participeren. Goed gedrag wordt beloond. Stoutgedrag bestraft. Al experimenterend vormen we onszelf een houding.
Je struikelt keer op keer, je sprokkelt her en der en knutselt vervolgens Jezelf in elkaar.
Met Jezelf presenteer je je. In het hier en nu, op straat en op je werk.
Met jouw persoonlijkheid, ervaringen en opgedane kennis probeer je aansluiting te vinden op werkvloeren en wil je beloond worden.

Jij op het spel

Zolang je geen eigen bedrijf start ben je economisch afhankelijk van iemand die dat wel heeft en hulp nodig heeft.
Die iemand zoekt handjes en hersens die bijdragen aan zijn/haar uiteindelijke doel van het bedrijf.

Aan het werk!
Als je het eens bent met deze analyse zul je eerst met Jezelf aan de bak moeten.
Je zult een eerlijke profielschets van Jezelf moeten maken. Dat is iets anders dan een CV waarin jouw studie- en werkverleden staat opgesomd. In een profielschets schets je jouw persoonlijkheid, je interesses, je vaardigheden en wat je verder wilt ontwikkelen. Plus jouw mitsen en maren.
Je schetst jezelf waardoor een onbekende een goed beeld krijgt van wie die voor zich heeft. Ook staat erin wanneer en in welke omgeving jij optimaal presteert. Wanneer jij enthousiast om 7 uur je bedje uit komt.
Dit document biedt je houvast in je zoektocht naar jouw ideale baan. Ook al leert de praktijk dat je zult moeten schipperen. Het ideaal komt zelden langs.
In mijn workshops en coaching krijg je hier passende handvatten voor.

En dan de boer op voor een geschikte baan. Goede voorbereiding is dé voorwaarde
Om aan de bak te komen zul je je moeten inleven in wat het bedrijf voor handjes en hersens zoekt.
Je wappert niet met jouw CV en laat het aan de werkgever over hieruit op te maken wat ie aan jou heeft, maar jij kunt hem/haar haarfijn vertellen wat je komt bijdragen aan zijn/haar behoefte.
En als je dat nog niet haarfijn weet dan stel je de goede vragen bij de kennismaking.

Met jouw zelfkennis van wat voor type je bent en welke vaardigheden je meebrengt, kun jij hardop de link leggen met waar de werkgever behoefte aan heeft. Je zet jezelf op het spel.
Let wel: Vanaf ongeveer je veertigste zul je direct iets moeten opleveren. Investeren doet men in net afgestudeerden.

Vervolgens ga je opzoek en komt er een vacature langs, dan houd je jouw schets hier tegenaan. Wanneer het ‘vloekt’ zoek je verder.
Je komt en blijft in beweging. Je laat je zien en horen. Geraniums zijn voor later.
Laat je zien op bijeenkomsten, ga naar workshops, geef zelf workshops, wordt vrijwilliger, schrijf een blog of column, praat met werknemers in branches die je aantrekkelijk vindt.
Hoe lang is jouw neus? Kijk eens iets langer. Stuur open sollicitaties. Heb je een LinkedIn profiel? En past Facebook of Twitter bij jou?

Jezelf op deze manier op het spel zetten helpt om weloverwogen je leven vorm te geven. Ik bedoel daarmee dat je moet ophouden met je continu te vormen naar wat je dénkt dat de ander van je verwacht. Vanaf dat je volwassen bent geworden wordt van je verwacht dat je instaat bent om hoofd- van bijzaken te onderscheiden, vooroordelen tegen het licht te houden, oordelen te vormen, waarden te gaan hechten en keuzes te maken. Niet in je uppie maar in continue samenspraak met anderen. En soms met een coach/mentor. Iemand die geen belang heeft bij de uitkomst van jouw overwegingen en besluiten zoals je familie of werkgever. Die laatsten willen allemaal iets voor of van je en zijn vaak teleurgesteld als je een andere weg inslaat.

Conclusie

Je zult jezelf dus op het spel moeten zetten.
Bewust van wie je nu bent en waar je heen wilt. Bewust van de regels van het spel.
Stop met negatief denken zoals ‘daar ben ik niet goed genoeg voor’.
Wordt pro-actief en draag authentiek bij aan het spel.